Voeding Vers Vlees voor onze kittens- en katten...

Wij zijn van mening dat de beste voeding voor de katten zo dicht mogelijk bij de natuur van de kat moet liggen. Wij hebben zeker de commerciele merken uitgeprobeerd maar zijn tot conclusie gekomen dat onze kittens noch onze katten er niet verzadigd genoeg van raakten. Slechte ontlasting, en problemen volgden er daarna. Wij zijn dan overgestapt van de commerciele merken op de rauwe vers vlees voor onze kittens en katten. Daarom hebben wij besloten om onze kittens op te laten groeien met vers vlees. Versvlees is voor ons de hoofdzakelijke voeding voor onze kittens en katten. Zo worden ze bij ons groot gebracht op rauwe voeding ook wel KVV- en BarfMenu genoemd. Wij geven ook van de merk Carnibest (in verschillende smaken) aan onze kittens- en katten. Je weet dat KVV voor "Kant en KLaar vers voer" staat.

Wij beginnen met gemaalde runderhartjes- kippenhartjes- en lamshartjes, op een leeftijd van drie á vier weken. Dit word eerst in kleine stukjes gesneden, waarna de staafmixer erdoor heen gaat. Het word gemalen tot moes. En wat smullen de kittens hiervan. Rond hun 3e a 4e week word er hiermee begonnen. Het is zeer licht verteerbaar en het helpt de darmflora goed op te bouwen. Hierdoor groeien ze niet alleen in spiermassa maar zijn ze ook gezonder en krijgen ze een betere weerstand tegen bacteriën en virussen. Wanneer de kittens dit alles gewend zijn gaan we een stapje verder met rundergehakt- kippengehakt- en met Lamshart gehakt. Dit is weliswaar hetzelfde maar het is dan wel een beetje vettig en hierdoor zwaarder te verteren. Wanneer dit alles goed gaat en ze leren op dit manier diverse smaken kennen begin ik met de KVV- BarfMenu® . Bij mij na BARFMenu® komt Carnibest voor katten op de tweede plekje.

BarfMenu- KVV kan je vinden op diverse websites maar tegenwoordig ook wel bij de verkooppunten bij jou in de dierenwinkels. Wanneer je rond gaat kijken, zal het je opvallen dat er diverse smaken zijn in rollen van 250gr. 500gr en in 1000gr. Maar wijzelf geven de merken Barfmenu en de Carnibest. Maar naast deze rauwe vlees merken geef ik ze ook Vers Vlees (diepbevroren bij min -18graden). Vers vlees die ik koop bij de slagerij is vers vlees, ik leg het vers vlees weg voor minstens 3 weken lang in de diepvries bij min -18graden. Na drie- vier weken word de vers vlees gebruikt.

Barfmenu® was voorheen Tinlo. Voor de cattery's zijn er rollen beschikbaar van 500gr en 1000gr. Daarnaast heeft BarfMenu ook kleine rolletjes van 250gr in de smaken van Kip, Vis, Rund, Konijn en in Lam. Deze los verkrijgbare rolletjes zodat je ermee kunt afwisselen. De smaak van de Vis kan je geven aan je kitten, maar wissel dit wel af en kijk of ze het eten. Mijn ervaring is dat ze het niet zo lekker vinden. Vis heeft daarnaast een mindere bijwerking, het is laxerend. Sommige katten reageren wel op maar let wel op de percentage van de vis.

Naast het afspenen van de kitten(s) op BARFMenu ® Babypack geef ik mijn kitten(s) ook (runderhart- kippenhartjes- en lamshart). Verder maken wij meer gebruik van het merk BarfMenu® BabyPack om ze af te spenen. Dit word verkocht in rollen van 500gr en is speciaal ontwikkeld voor het afsprenen van jonge kittens. Ze hebben het fijner gemalen zodat de jonge kittens het makkelijk kunnen eten. Mijn voorkeur gaat hiernaar uit omdat er in de BabyPack gebruik is gemaakt van geitenmelk en dit draagt aan bij een goede darmflora van de jonge kittens. Geitenmelk is licht verteerbaar, heeft darmstimulerende- en beschermende eigenscappen. Het is een prima vervolg op de moedermelk. En het is natuurlijke vers vlees maaltijd, dat goed aansluit op onze kittens. Ook eet de mamapoes ervan en dat mag van ons. Om het even af te ronden, BARFMenu ® Babypack kom op nummer 1 bij het voeren en afspenen van de kitten(s).

Varianten in rollen van 250gr bij Barfmenu:

  • BARFMENU ® Babypack (Bevat: Vers kippenvlees, verse kippenbotten, verse kippenorganen, geitenmelk, zalmolie, vitaminen en mineralen. Deze variant is extra fijn gemalen.)
  • BARFMenu® Cattery - Kat (bevat: Vers Rundvlees, vers kippenvlees, vers konijnenvlees, verse makreel, verse runderorganen, verse eendenorganen, verse kippenbotten, verse konijnenbotten, zalmolie, vitaminen en minarelen. In rollen van 500gr en in 1kg.)
  • BARFMenu® Kip - Kat (Vers kippenvlees, verse kippenbotten, verse kippenorganen, zalmolie, vitaminen en mineralen. In rollen van 250gr.)
  • BARFMenu® Konijn - Kat (Vers konijnenvlees, verse konijnenbotten, verse konijnenorganen, zalmolie, vitaminen en mineralen. In rollen van 250gr.)
  • BARFMenu® Natuurlijk! - Kat (Vers rundvlees, vers kippenvlees, vers runderorgaan, vers kippenorgaan, verse kippenbotten, zalmolie, vitaminen en mineralen. In rollen van 250gr)
  • BARFMenu® Eend - Kat (Vers eendenvlees, verse eendenbotten, verse eendenorganen, zalmolie, vitaminen en mineralen. In rollen van 250gr.)
  • BARFMenu® Pancreas (Pancreas is bedoeld voor honden en katten die problemen hebben met de alvleesklier. In rollen van 250gr.)
  • BARFMenu® Lam - Kat (Vers lamsvlees, verse lamsbotten, verse lamsorganen, vers kippenvlees, verse kippenbotten, zalmolie, vitaminen en mineralen. In rollen van 250gr.)
  • BARFMenu® Vis - Kat ( Verse makreel, verse zalm, vers kippenvlees, verse kippenbotten, vitamine en mineralen. In rollen van 250gr.)
  • Favoriet is bij ons de BARFMenu® Cattery- Kip- Lam- Natuurlijk!- en de Vis. De variant van Vis krijgen ze 1x maal in de week. Op dit manier krijgen ze elke dag gevarieerd voeding naar binnen, waardoor ze sterk- gezond en tevreden blijven!

    Dan heb je ook nog Carnibest in diverse smaken voor de kat. Dit merk komt bij mij op de tweede a derde plekje, na het vers vlees. De voeding is geschikt voor alle katten van alle leeftijden omdat het fijn gemalen is. Het is een heerlijke maaltijd voor je kat en daarbij ook uitermate gezond.

    • Natuurvoer bevat kippenvlees
    • Vleesmix bevat rundvlees en kippenvlees
    • Vleesmix Bio Vers biologische kippenvlees en biologische rundvlees
    • Lam-mix bevat vers lamsvlees en kippenvlees>
    • Natuurvoer Diabetes vers kippenvlees zonder koolhydraat
    • Eend-mix bevat vers eendenvlees
    • Kalkoen-mix bevat kalkoenvlees
    • Kitten Voeding om kittens mee te spenen, bevat vers kippenvlees

    Mijn voorkeur gaat voor mijn kittens en de katten bij de merk Carnibest gaat uit naar de Natuurvoer, Vleesmix en de Lam-mix. De alle andere heb ik uitgeprobeerd, maar de katten hadden geen interesse in de andere smaken zoals eendmix of kalkoenmix. Mijn 2e á 3e keus is dus in feite Carnibest.

    Richtlijn voeding voor je kitten/katten:

    Het dier - Levensfase ADH per kilo lichaamsgewicht:

    • Kat - Volwassen 35 gram per lichaamsgewicht.
    • Kat - Kitten 70 gram per lichaamsgewicht.

    De richtlijn voor het voeren van vers vlees voor je volwassen kat is 35 gram per kilo lichaamsgewicht van de kat per dag (24 uur). Wanneer je kat rond de 5 kilo 5000 gram weegt is het (5kg x 35 = 175 gram) per dag (24 uur).

    Het is goed en verantwoord dat kittens tot hun 1 jaar oud zijn onbeperkt mogen eten, dit omdat ze in de groei zijn. En hun groei zal bevorderen. Hou wel af en toe hun gewicht in de gaten. Want te zwaar is nooit goed. 35 gram kilo lichaamsgewicht hou je pas aan vanaf hun 1e levensjaar. Een kitten moet blijven eten en blijven groeien tot een mooie Brit.

    Enkelvoudige smaken is het noodzakelijk om af te wisselen om tekorten bij je kitten/kat te voorkomen. Probeer daarom ook 4 á 5 verschillende smaken toe te voegen aan hun dieet. Elke week 1 dezelfde smaak voeren kan, misschien ook zonder problemen, maar advies luidt om af te wisselen elke week.

    Let wel op bij het voeren van andere merken, en of het wel of niet geschikt is voor je kitten/kat. Zoals ik eerder had vermeld klik hier is TAURINE erg belangrijk voor de katten. En of dit wel in het product is toegevoegd, als je andere merken gaat geven. Je kan dit ook opvullen door kippenhartjes- lamshartjes- runderhartjes te geven aan je kitten/kat.

    Pens zit in de voeding van de honden. En de katten eten geen pens. Let daarom ook op het percentage van de vis omdat dit laxerend kan werken net als je teveel orgaanvlees zou geven. Bij het overschakelen naar een ander merk kan het dus voor jou even goed uitzoeken zijn, ons advies luidt blijf bij de merk van de kitten/katten die ze gewend zijn.

    Besluit je toch over te stappen op een andere merk? Doe dit dan bewust en gebruik je verstand.

    • Koop daarom niet te veel tegelijk van een nieuw merk of smaak tot je weet dat ze het goed verdragen.
    • De rollen koop je bevroren en bewaar je in de vriezer
    • Ontdooien doe je in de koelkast in een afgesloten bakje
    • In de koelkast is het rauw vlees voor maximaal 3 dagen houdbaar
    • Laat het vlees niet te lang (vooral bij warm weer) buiten de koelkast staan
    • Als snack kun je de katten ook eendagskuikens, muisjes en bijv. kippennekken geven.

    WWij geven voornamelijk in de ochtend en in de avonden eten aan de katten. Kittens krijgen meerdere keren op een dag te eten. Dit doen we omdat de kittens nog te klein zijn en kleine porties eten. We verdelen het voedsel over een hele dag. Later wanneer ze ouder worden en nog gegroeid zijn word dit minder tot 1 á 2 keer per dag. De voordeel ervan is dat ze het opeten en ervan smullen, hou bij het voeren van vers vlees altijd een schone bak met vers water. Vergeet niet dat het hier om rauw vlees gaat en daar moet je bewust mee omgaan. Niet te lang laten staan, zijn de kittens/katten klaar met eten, ruim het dan op en zet het in de koelkast in een afgesloten bakje. Later op de dag kan je het nog een keer aanbieden.

    Srookjes & fabeltjes omtrent het vlees voeren en de wormen... wij horen en lezen her en der regelmatig met de vraag of het voeren van rauw vlees niet slecht is voor de kittens/katten i.v.m. risico op wormen. Ik nodig je uit om de pagina klik hier nogmaals door te nemen. De vertering van de kat die rauw vlees eet is anders dan een kat die alleen maar brokjes eet. De vertering begint al in de mond van de maag, en gaat naar de maag. Bij de maag heb je de maagzuur van een kat die vers vlees verteerd. Dit houdt in dat de maagzuur van de kat zuur is. De PH waardes zijn anders. In de mond begint het elimineren van bacteriën, en eventuele wormen, en parasieten al terwijl deze bij een kat die alleen maar brokjes eet verder het lichaam binnen kunnen dringen waardoor er gezondheids problemen ontstaat voor de kat die alleen maar brokjes eet.

    Wormbesmetting komt wel voor voor bij een vleesetende kat, en daarom is het verstandig om elke maand te ontwormen en met hygiëne om te gaan met rauwe vers vlees. Een kat die vers vlees eet loopt echt geen groter risico, en zels wel minder, op een wormbesmetting dan een kat die alleen maar brokjes eet.

    Wat is de reden dat wij voor rauw vers vlees hebben gekozen. Wij hebben hiervoor gekozen om dichter bij de natuur voeding van de kat te gaan zitten. Hierdoor zijn ze minder vatbaar voor ziektes. Zijn fitter, gezonder, en gelukkiger. Dus geen stress meer. We gaven ze in het begin commerciele merken. Maar zagen aan onze katten dat ze niet bevredigd waren, en nog steeds hongerig overkwamen. Ook kon je de geur van de ontlasting ruiken wanneer ze brokjes aten van de commerciele merken. Dit hebben wij gemerkt toen we zijn overgestapt op BARFMenu® en op Carnibest.