Hoe verzorg ik mijn Britten...

zondag 14 augustus 20221 Nieuws bericht Verzorging

Het belangrijkste onderdeel van vachtverzorging bij je kat, is het regelmatig borstelen. Het wassen is veelal niet nodig. Katten poetsen en likken zichzelf meerdere keren per dag om de hygiëne op peil te houden. Tijdens de ruiperiode kan het nodig zijn om ze vaker te kammen, om op die manier de losse haren uit de dikke vacht te verwijderen.

Vacht verzorging voor de Brits Korthaar: de korte, dichte en plucheachtige vacht van deze rassen is eenvoudig te verzorgen. Dus geen hoge eisen aan de vachtverzorging. Zorg er wel voor dat je ze éénmaal per week kamt of borstelt, vanwege hun dikke ondervacht. Wanneer de lente begint verliezen ze meer haren dan normaal. Ze verliezen dan hun wintervacht. Je zou er goed aan doen om meer te kammen, of te borstelen. Maar doe dit wel met de juist kam of borstel.

Bij een Brits Langhaar moet gemiddeld eens per week gekamd worden, tijdens de seizoenswisselingen is het aan te raden om je kat vaker te kammen. Maar doe dit niet met een verkeerde kam of een borstel. Probleem plekjes zijn vaak onder de oksels, liezen of achter bij de broek. Klitten en vervilten kunnen leiden tot (ernstige) huidproblemen, daarom is een goede vachtverzoring noodzakelijk. Mijn advies is daarom ook naar een Katten Trimsalon te gaan eens in de 3 maanden.

Controler je kitten/katten regelmatig op allerlei zaken, denk hierbij dan aan het aanwezigheid van vlooien, en/of tekens, maar ook op wondjes en overmatige oorsmeer. Dat kan duiden op oorproblemen, denk aan oorontsteking. Maar hoe zie je dat eigenlijk? De kat loopt dan scheef met zijn koppie. Maar gebruik (in hemelsnaam) nooit bij oorsmeer wattenstaafjes. Ik zal later hierover een B L O G over schrijven.

Gebitsproblemen bij je katten kan je voorkomen. Probeer altijd de gebit van je kat in de gaten te houden. Kijk of er veel tandplak ophoopt en of de kat tandsteen heeft. In het laatste geval kan de dierenarts indien nodig de tanden van je kat reinigen om problemen voor in de toekomst te voorkomen. Maar mijn advies is toch om de voeding van je kat aan te passen (hierover later nog meer). Voeding waarbij de tanden meer moeten werken en er minder tandplak achter blijft.

Nagels van katten zijn erg belangrijk. Vergeet niet dat katten jagers zijn en daarom ook scherpe nageltjes en tandjes hebben. Met name bij het spelen kan een kat te enthousiast reageren. Hou er rekening mee. Hou de interactie tussen je kinderen en de kat daarom ook in de gaten. Scherpe nagels kan je knippen door met een speciaal nagelschaartje de puntjes van de nagels in te korten. Niet te diep knippen bij het leven. Nageltjes knippen raad ik aan om vanaf 6e maand te knippen. Dan gaat dit ook het beste.

Het knippen van de nageltjes moet er op gelet worden dat er niet te diep in het leven geknipt word. In dat geval zal het gaan bloeden, en het stoppen ervan is moeilijk! Wanneer je de nagel aan het bekijken bent kan je zien tot aan waar je kan knippen zonder de kat pijn te doen. Vergeet het niet de roze gedeelte is het leven. Het witte gedeelte is het nageltje, en dit kan je veilig wegknippen.

Chippen gebeurt bij al onze kittens/katten. Het gaat om een miniscule staafje, die door de dierenarts onder de huid van de kitten/kat gebracht word. De chip heeft in feite de formaat van een rijst korreltje. De dierenarts plaats de chip rond de schouderbladeren links of rechts en dit word dan in de EU Paspoortje of in de vaccinatieboekje vermeld. Wanneer de kitten/kat gechipt is word de kitten/kat geregistreerd bij de databank. De voordeel hierbij is, mocht je kat weglopen, dan kan hij bij jou weer terug gebracht worden. Je registreerd de kitten/kat op je naam bij www.backhomeclub.nl. Als je gaat verhuizen, wijzig je dit ook bij je account bij de databank. Mocht je door één of andere redenen problemen ondervinden met het registreren of wijziging van je adres kunnen wij dit voor jou wel altijd doen.

Ja wat voor ons onschadelijk zijn, kunnen planten en/of stoffen voor je huisdieren giftig zijn. Bloederige ontlasting, overgeven (braken) kan een symptoom zijn op een vergiftiging van je huisdier. Net als bijv. het hard aanvoelen van de buikje (maag) en andere dingen zoals maagklachten- en gasophopingen. Een vergiftiging kan daarentegen wel goed behandeld worden mits je op tijd aan de bel van je dierenarts trekt. Je moet er dus op tijd bij zijn, zodat de dierenarts je huisdiertje kan oplappen.

Katten eten weleens heel soms gras of een (kamer)plant. Ze snuffelen eraan en als het lekker ruikt is het op passen geblazen. Dan kunnen ze weleens beginnen eraan te knabbelen en dat wil je niet! Let wel op want sommige- (kamer)-planten zijn giftig voor katten. Je kan daarom beter het product kattengras aan je kat geven. Dit verteld te hebben zijn er een tal van voor ons onschuldige stoffen, planten en of dingen, die voor de katten giftig zijn. Een aantal hiervan zal ik hieronder op een rijtje zetten maar de rijtje is niet helemaal compleet. Daarom controleer je bij twijfel altijd of het wel veilig is voor je kat.

Hmmm laat ik eens beginnen met de "VOEDiNGSMiDDELEN". Wij mensen eten veel soorten voeding wat voor de katten erg schadelijk kan zijn.

  1. chocolade
  2. amandelpitten
  3. paracetamol
  4. abrikozenpitten
  5. knoflook
  6. uien
  7. tabak
  8. rabarber
  9. prei
  10. mais
  11. paddenstoelen
  12. avocado
  13. walnoten
  14. druiven
  15. rozijnen
  16. aardappels

Nogmaals ik val in herhaling, maar zijn "slechts" enkele voorbeelden, controleren of een plant of een stof schadelijk is voor je kat!

Kamer planten

  1. Agave (Agavaceae)
  2. Amaryllis (Hippesastrum)
  3. Azalea (Azalea japonica)
  4. Clivia (Clivia)
  5. Dieffenbachia (Araceae)
  6. Gatenplant (Monstera)
  7. Sansevieria (Trifasciata)
  8. Vingerplant (Fatsia japonica)
  9. Yucca (Filamentosa)
  10. Zamioculcas

Groenten en vruchten:

  1. Aardappel (Solanum tuberosum)
  2. Andoorn (Spiraea stachys)
  3. Asperge (Asparagus)
  4. Avocado (Persea americana)
  5. Bieslook (Allium schoenoprasum)
  6. Bruine/witte bonen (rauw)
  7. Prei (Allium porrum)
  8. Sjalotten (Allium cepa)
  9. Tomatenplant
  10. Uien (Allium cepa)
  11. Walnoten (Juglans regia)

Giftige stoffen:

  1. Kakaoproducten
  2. Mosterd
  3. Muizengif, rattengif
  4. Slakkenkorrels
  5. Onkruidbestrijdingsmiddelen
  6. Kunstmestkorrels
  7. Azijn
  8. Sigaretten/tabak
  9. Afwasmiddel (hand en machine)
  10. Antivriesvloeistof

Het eten en drinken van katten... het drinkbakje zet je het liefste niet naast de voerbak van de katten. De voer- en drinkbakjes moeten makkelijk te reinigen zijn.

Carnivoren zijn vlees etende dieren en katten zijn Carnivoren. Het zijn van nature vleeseters en hebben dierlijke voeding nodig. Een vegatarisch dieet is dan ook uit den boze. Wanneer je een kitten gaat kopen, word dit ook door de Breeder geadviseerd om door te gaan met hetzelfde voeding. Een kitten eet meerdere malen per dag, dit is natuurlijk om de groei door te laten zetten. Mijn advies als Breeder is dat een kitten tot zijn eerste jaar zoveel mogelijk mag eten per dag. En het liefst versvlees. Dit mag dus meerdere keren per dag. En een kitten zal niet meer eten dan nodig. Een volwassen kat mag je minimaal tweemaal per dag, maar het mag ook vaker, voeding geven.

Eten is medicijn voor mens- en dier. Dit geld dus ook voor de katten. Het is beter als de kat eet. Zo weet je ook dat het goed is.

Dierenspeciaalzaken hebben een assortiment aan voedsel voor je kitten/kat. En voer voor je kat kan je dus kopen bij zo'n dierenspeciaal zaak waar ze verschillende soorten voer hebben: brokjes (van verschillende merken), blikjes voer, kuipjes, sausjes, en natuurlijk versvlees uit de diepvries. Diervoeders waarbij op de verpakking "compleet" of "volledig" staat, bevatten gegarandeerd voldoende voedingsstoffen. bijvoeren met voedingstoffen, zoals vitaminen en minarelen is niet nodig.

Geef geen voer aan je kat zoals gebakken/verhitte botjes, gebraden of gekookt zeg maar van gevogelte (zoals kip) dit omdat klaar gemaakte botten kunen gaan versplinteren. Is het een rauwe bot dan is dit geen probleem. Ook geen varkensvlees geven aan je katten. Verder mag je andere versvlees geven, dit moet dan wel eerst bij min -18 graden in de diepvries hebben gelegen voor 3 weken lang. Later ga ik hierover meer schrijven in mijn B L O G.