Ontwikkeling en het opgroeien van een kitten tot ........ ze verhuizen
De ontwikkeling van een kitten is een wonderbaarlijke proces. In een tijd van enkele weken veranderd het kitten van een klein, blind, doof en hulpeloos wezentje in een mooie kitten dat hard door de woonkamer stuift. Zelf voedsel eet, al een beetje snapt hoe het moet jagen en met zijn soorgenootjes speelt. De veranderingen zijn op lichamelijk en gedragsniveau ronduit indrukwekkend te noemen. Hoe ontwikkeld een kitten zich in de eerste zeven weken? Hier ga ik je meer over schrijven!
Voordat dat de mamapoes bij de dekkater word gezet. Word de mamapoes en de papa nagekeken en gecontroleerd door de dierenarts. En word er bloed monster afgenomen voor FIV/Felv test. Is de bloedtest van de mamapoes- en de papa negatief dan kunnen ze op honeymoon date gaan.
Wanneer ik zeker weet dat de mamapoes zwanger is, word ze door ons goed in de gaten gehouden. En maak ik een soort patiënten dossier voor de mama poes. Ik noteer dan de datum wanneer de mama poes op honeymoon date is gegaan. In het patiënten dossier van de mamapoes hou ik haar dagelijks bij door te kijken of ze goed eet- en drinkt. Kijken of ze niet ziek of misselijk is. En nog meer van dat soort dingen.
Een mamapoes is ongeveer 61 á 65 dagen zwanger. De meeste Britten bevallen soms ook wel iets later. Vanaf het moment dat ze bijna is uitgeteld is het goed oppassen want ze kan elke moment gaan bevallen. Ze kan dan na de 61e dag gaan bevallen. Maar ook precies op de 61e dag zelf. Of nog later. Dus hou ik haar extra in de gaten, want je wilt bij de bevalling erbij zijn om de mamapoes te helpen. De meeste moederpoezen hebben je bij de bevalling nodig. Alles staat dan klaar, een kraam doosje/mandje waar ze lekker knus in kan liggen. Zo kunnen we de mamapoes en haar kittens helpen waar het nodig is.
Wanneer het eerste kitten eraan komt laat ik de mamapoes haar gang gaan en als zij klaar is neem ik het kitten even bij haar weg. Ik controleer dan of alles goed is, en weeg de kitten en kijk of het een katertje of een poesje is. Dit word gedaan bij alle kitten die geboren worden. Ik markeer ze dan met een nagel lakje op de teennageltje zodat ik weet welke kitten een katertje of een poesje is. En zo kan ik ze ook een naam gaan geven.
Het wegen doe ik één keer in de 1 á 2 dagen op dezelfde tijden, zodat ik zeker weet of ze goed aan het groeien zijn.
Soms zit er een verschil in de gewicht van de kittens. Want de ene kitten is net even sterker dan de andere kitten en duw de andere kitten weg bij de tepel van de mamapoes waar ze melk uit kan drinken. Hierdoor groeit de sterkere beter dan de andere, waardoor die een achterstand in de groei kan krijgen. Dit moet voorkomen worden. Ik ben er dan snel genoeg bij zodat ik om de zwakkere een handje mee te helpen met het drinken bij de mamapoes. Heeft de sterkere goed gedronken, zet ik die eventjes aan de kant en leg ik de zwakkere bij de tepel van de mamapoes. Zo kunnen ze hem/haar niet weg duwen bij de mama haha :).
Als dit ook niet lukt, dan is er nog een mogelijkheid om de flesje te geven of een sonde. Maar het liefst heb ik dat de kitten bij de mamapoes drinkt en het alleen gaat doen, maar dit is ook meestal het geval. Tussen de zeven en tien dagen gaan hun oogjes open, iets wat een heel grappig en een leuk gezicht is :). Soms is er maar één oogje open en dan ook nog maar voor de helft en je kunt je wel indenken hoe het leuk is om het te zien.
De eerste 3 a 4 weken liggen de kitten samen met hun mama in soort kraam doosje/mandje. Deze doosje/mandje is lekker ruim en knus, zodat de mamapoes zich veilig en op haar gemak kan voelen. En zich bezig kan houden met haar kittens. Zo liggen de kittens ook met mama lekker beschut en niet in de tocht en ze liggen gewoon zachtjes en warm bij elkaar. De dekens worden na tien a 12 vervangen door schone lakens/dekens. En de mandje is mooi ruim ze kunnen er in en eruit en kruipen/lopen dan lekker rond.
Rond drie á drie en een half week tegen vier weken aan begin ik ze bij te voeren. Ik ben geen voorstander van de commerciele merken dus ook niet van pap en dergelijke. Of wat daar ook wat op lijkt. In de natuur krijgen ze dit ook niet en meestal vinden kittens dit ook niet lekker. Het vult de maagjes niet echt op. In plaats van pap geef ik ze beetje bij beetje lamshart & kippenhartjes en spiervlees. Dit snij ik in kleine blokjes zodat ik ze makkelijk met de staafmixer kan mixen tot moes, ik verdun het verder met warme geitenmelk. En wat smullen ze ervan. Langzamerhand wennen hun maagjes aan iets anders dan alleen hun moedermelk. En krijgen ze voldoende vitamientjes en minaralen naar binnen. Nu ze langzamerhand iets anders voedsel naar binnen krijgen dan alleen maar melk van de mama, begin ik aan het zindelijk maken van de kittens. Naar mijn gevoel gaat het zo sneller dan anders. Wanneer ze helemaal zindelijk zijn mogen ze vrij door de woonkamer rond lopen. Dit mag voor die tijd ook wel maar elke keer gewoon eventjes. Als een kitten zijn behoefte moet doen, moet er wel een kattenbak in de buurt ijn. Als ze eenmaal rond de vijf á zes weken oud zijn en al rondlopen moet ik meer op ze gaan opletten. De hele dag door opletten waar je loopt of waar je gaat zitten en of ze zich niet ergens in gaan verstoppen.
Het is gewoon elke dag elke uur elke moment van de dag een feestje hier in de woonkamer. Ze kijken samen met mij mee naar de TV op de bank in de avonden. Wat is er nog leukers dan dit eigenlijk? Het is super leuk om ze te zien groeien. Zo wennen ze ook aan het dagelijkse geluiden zoals mensen geluiden, Radio en TV, en het stofzuigen. Zo worden ze ook sociale lieve kittens die je zo met de hand op kan pakken voor een dikke knuffel.
Belangrijk om te weten
Wij beginnen zo snel mogelijk om het kitten te leren wennen aan mensen. Denk hierbij aan het regelmatig oppaken en kroelen met verschillende mensen tijdens de kraambezoek is een boost voor de ontwikkeling en socialisatie van het kitten en het maakt dat ze vreemde mensen later niet zo eng vinden.
Daarom is hygiëne erg BELANGRIJK! Mensen die op kraambezoek komen moeten vooraf goed hun handen wassen en eventueel desinfecteren wanneer ze met de jonge kittens komen kroelen. Hebben ze een zieke kat/hond thuis? Dan is het beter om het kroelrondje (het kennismakings deel) even over te slaan. Ook is het verstandig om niet op één dag verschillende nestjes kittens te bezoeken. Dit om de nestje te beschermen tegen bacterieën- virussen- en ziektes uit het andere nestje.
- Bristle Northeast
Schema ontworming- ontvlooien- en Vaccineren
- Ontwormen: 3, 5, 7, 9, 11 weken leeftijd. 3, 4, 5, 6 maanden leeftijd na 6 maanden 2 - 4 x per jaar.
- Ontvlooien: ik ben geen voorstander van de chemische spulletjes. Vind je vlooien gebruik ze dan. Alternatief: Biologische Cocosnoot olie
- Vaccineren: 9 en 12 weken leeftijd daarna 1x per jaar.
Tot slot: Zoals je het leest maken kittens in de eerste weken een enorme ontwikkeling door in zowel lichamelijke als gedragsmatig opzicht. Bijzonder is dit hé?